Brussels connection

the best address for international procurement

GALILEO: šance pro český průmysl? … že by se konečně někdo probral?

·

,

Tady je seznam plánovaných tendrů GSA (“Galileo”), kde by se čistě teoreticky mohl uplatnit i český průmysl. Času je dost, je možné ještě dát dohromady konsorcia nebo sehnat schopné subdodavatele.

1) „Multifrekvenční víceúčelová anténa pro Galileo“: Do rozsahu této veřejné zakázky spadá vývoj multifrekvenční antény založené na společné technologii pro profesionální uživatele programu Galileo s cílem zpřístupnit možnost využití stejného typu antén v různých profesionálních využitích. V současné době jsou antény GNSS navrhovány podle jednotlivých případů pro konkrétní použití a proto postrádají technologickou všestrannost k tomu, aby byly využívány pro alternativní účely jiné než ty, pro které byly původně navrženy. Například by společná anténa mohla být použita pro zemědělství a využití v silniční dopravě. Využití na hromadném trhu se v současné době zaměřují na využití otevřené služby Galileo na E1. Avšak různé odborné trhy budou využívat pokročilé multifrekvenčnosti (E1/E5 a E6) programu Galileo, jakož i interoperabilitu s dalšími konstelacemi, především GPS. Nicméně ve střednědobém horizontu se očekává, že využití na hromadném trhu budou mít prospěch i z multifrekvenčnosti, která s sebou přinese potřebu antén, které mohou podporovat větší šířku pásma pro zahrnutí potřebných frekvencí.

Cílem je vyvinout moderní multifrekvenční (např. L1/E1, L2, L5/E5, E6) antény a adaptivní multifrekvenční antény na podporu odborných a vládních využití vyžadujících vysokou přesnost, vysokou odolnost a vysokou spolehlivost. Cílem je také to, aby anténa byla připravena z obchodního hlediska s konkurenceschopnou cenou.

Předpokládaná hodnota bez DPH: mezi 2 000 000 a 3 000 000 EUR

Odhadované datum zahájení výběrového řízení: začátek/polovina roku 2016.

2) „Uživatelské terminály pro ověřování otevřené služby“: Cílem této veřejné zakázky je navrhnout, vyvinout a otestovat prototyp přijímače, který bude integrovat ověřování otevřené služby. Kvalifikace terminálů v cílových scénářích využití: rovněž cílem jsou regulované aplikace (např. digitální tachograf), neregulované aplikace (např. komerčně citlivé LBS). Musí být prováděny zkoušky výkonnosti prováděním testovacích útoků prostřednictvím umisťování falešného obsahu za účelem hodnocení/ověření přidané hodnoty OS ověřování otevřené služby.

Projekty jsou rozděleny do 3 různých dílčích projektů a souvisejících výstupů:

1) specifikace rozhraní a rozhraní pro programování aplikací (API) pro čipové sady založené na křemíku, vybavení založené na firmwaru a operační systémy pro zařízení, což umožní široké tržní využití ověřování otevřené služby;

2) vývoj a testování schopnosti ověřování otevřené služby (včetně ověřování dat a využití nepředvídatelnosti signálu pro ochranu proti útokům přehráním) v přijímačích a zařízeních pro regulované využití (např. digitální tachograf) a spotřebitelské využití (např. komerčně citlivé LBS);

3) vývoj ověřovacího nástroje na úrovni koncových zařízení za účelem vytvoření navigačních scénářů (s daty ověřování otevřené služby), dodání přijímači RF signál (s OS – včetně ověřování otevřené služby), provádění útoků prostřednictvím umisťování falešného obsahu s cílem ověřit přijímač ve vybraných cílových aplikacích. Projekt bude rovněž zahrnovat vývoj centrálního softwaru pro správu ověřování, aby bylo možné vytvořit řešení na úrovni koncových uživatelů.

Předpokládaná hodnota bez DPH: mezi 3 700 000 a 4 700 000 EUR

Odhadované datum zahájení výběrového řízení: polovina roku 2016 / závěr roku 2016.

3) „Přijímač časovače pro kritickou infrastrukturu“: Do rozsahu této veřejné zakázky spadá vývoj a testování přijímačů časování Galileo. Pro propojené systémy, které monitorují, kontrolují, vyrábějí, sledují či přenášejí je načasování GNSS nepostradatelné a to si vyžaduje synchronizaci geograficky rozptýlených míst. Použití načasování GNSS kromě jiného zahrnuje letectví, telekomunikace a počítačové sítě, výrobu a distribuci energie, časové laboratoře nebo jiné vládní funkce. Všechny tyto aplikace využívají infrastrukturu, jež se opírá o základní čas GNSS pro synchronizaci svých sítí a monitorovacích míst. Základní požadavky na takový přijímač, jež jsou odvozeny například od regulačních orgánů, jsou: odolná řešení proti rušení a nízké celkové náklady přijímače, stanovení načasování a činnosti proti rušení.

Cílem je vytvořit nízkonákladový přijímač Galileo schopný určit časování s vysokou přesností ve zkreslení a kolísání. Výstup, který má být poskytnut, jsou signály o časové značce 1 puls za sekundu a frekvenci 10 MHz. Rozhraní, které se má provést, je prostřednictvím formátů časových kódů NTP (časový protokol pro datové sítě) a IRIG-B (Inter-range instrumentation group, časový kód B). Projekt zahrnuje také provozování kampaně přijímače s reálnými údaji.

Předpokládaná hodnota bez DPH: mezi 2 700 000 a 3 700 000 EUR

Předpokládané datum zahájení výběrového řízení: polovina/konec roku 2016.

4) Užitečné zatížení geostacionární družice EGNOS „GEO-3“: V souladu s končící životností některých družic GEO, které se v současnosti používají v rámci EGNOS, potřebou zajistit trvalou dostupnost signálu EGNOS ve vesmíru (SIS) a vzhledem k budoucímu přechodu z EGNOS V2 na EGNOS V3 (pro podporu služeb multikonstelace s duálním kmitočtem (DFMC)), má GSA v plánu doplnit užitečná zatížení EGNOS prostřednictvím obstarání služeb, které budou poskytnuty v rámci 1 nového navigačního užitečného zatížení počínaje rokem 2019 a v průběhu dalších 15 let.

Odhadované datum zahájení výběrového řízení: konec roku 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Get updates

From art exploration to the latest archeological findings, all here in our weekly newsletter.

Subscribe