Brussels connection

the best address for international procurement

Podpora Geografických informačních systémů pro program EU Copernicus

·

, ,

Poradenské služby a podpora v oblasti IT a GIS v činnostech souvisejících s programem Copernicus. Zadavatel: Evropská agentura pro životní prostředí. Rámcová smlouva na 48 měsíců. Plánovaný rozpočet: €4.000.000.

Program Copernicus, který byl kdysi znám pod názvem GMES (globální monitorování pro životní prostřední a bezpečnost), je evropský program zřizování evropských kapacit v oblasti pozorování Země. EEA sehrává klíčovou roli ve vztahu k tvoření služeb v rámci programu Copernicus, konkrétně pokud jde o technickou koordinaci a provádění celoevropské a místní složky služby monitorování země Copernicus a složky přístupu k referenčním údajům (RDA) programu Copernicus. Práce na složce RDA, která je popsána v této výzvě k podání nabídek zavádí dvoukolejný přístup pro zajištění průřezových služeb o zvýšené dostupnosti a přístupu k vybrané skupině požadovaných referenčních údajů. Tou první a důležitější cestou je zvyšování přístupu ke stávajícím národním a regionálním referenčním údajům prostřednictvím vytvoření přechodového uzlu u EEA k použití službami Copernicus. Tento uzel bude využívat národní a regionální datové soubory z 39 členských a spolupracujících zemí EEA a zpřístupňovat je prostřednictvím jednotného přístupového bodu k použití službami Copernicus. Druhá a doplňující cesta spočívá ve zdokonalení celoevropských souborů referenčních údajů, které se využívají především pro vyplňování mezer v oblastech, v nichž nejsou v krátkodobém horizontu přístupné žádné regionální referenční údaje nebo v případech, ve kterých se požadují homogenní specifikace údajů v rámci celého geografického pokrytí. S tím, jak bude postupovat provádění programu Inspire, bude růst význam první cesty, zatímco u druhé cesty se očekává, že její význam bude v dlouhodobém termínu ustupovat do pozadí.

Výzva k podání nabídek je rozdělena na dvě části:

Část zakázky č.: 1 Technická podpora pro zřízení a údržbu přístupového uzlu pro referenční údaje Copernicus. Stručný popis: EEA zřídí uzel, který zajistí pro služby Copernicus jednotné přístupové rozhraní pro požadované aktualizované referenční údaje v 39 zemích EEA, které zřídily nezpoplatněné internetové služby. Na vstupní straně je důležité zajistit dostatečnou úroveň technické flexibility s cílem získat co největší možný počet národních referenčních údajů řešených tímto uzlem při zohlednění otázek nákladové účinnosti. Na výstupní straně budou v míře, v jaké to bude proveditelné, internetové služby slučitelné s programem Inspire s ohledem na potřebu splnění požadavků na služby Copernicus, Očekává se, že zpočátku bude tento uzel poskytovat přístup k předem vybraným národním a regionálním souborům referenčních údajů vázaných na přílohy I a II Inspire, avšak rozsah geoprostorových referenčních údajů přístupných prostřednictvím tohoto uzlu provozovaného EEA bude v průběhu dalších let rozšiřován s tím, jak bude přibývat bezplatných údajů, které budou k dispozici pro služby Copernicus, jež budou řešit i lokální potřeby služeb Copernicus (námořní, atmosférické údaje, údaje o změně klimatu a bezpečnosti), takže i s návazností na přílohu III programu Inspire. Při navrhování a provádění uzlu budou brány v úvahu zásady modularity, možnosti opětného použití a škálovatelnosti. Tento uzel bude mít na služby orientovanou architekturu (SOA). Vzhledem k povaze systému, který bude vysoce závislý na pokroku dosaženém v oblasti webových služeb zřizovaných v daných zemích, bude jako prováděcí přístup zvolena realizace modulů po krocích.

Část zakázky č.: 2 Technická podpora pro provedení a zdokonalení celoevropských souborů hydrografických a elevačních údajů (EU-Hydro a EU-DEM) k použití službami Copernicus. Stručný popis: EU-Hydro a EU-DEM jsou evropské referenční soubory údajů vytvořené v rozsahu přípravného opatření GMES v rámci RDA 2009. Účelem modernizace souborů údajů EU-Hydro a EU-DEM je zvýšení kvality a obohacení těchto souborů údajů o nové prvky v rámci nového cíle poskytnutí souborů těchto referenčních údajů uzpůsobených k použití službami Copernicus. EU-Hydro – hlavním výstupem této modernizace souborů údajů EU-Hydro bude plně konzistentní databáze údajů o povrchové hydrografii obsahující fotograficky interpretovaná tělesa říční sítě a povrchových vod doplněná chybějícími horními segmenty řek, které budou získány z odtokové části tohoto souboru údajů dle modelu EU-Hydro odvozených z EU-DEM. Soubory údajů EU-Hydro budou propojeny s národními identifikátory vodních těles a doplněny o pobřežní údaje jednotné s EU-DEM. Tato databáze bude splňovat všechny základní charakteristiky důkladné databáze GIS, bude splňovat požadované podmínky, aby mohla sloužit jako evropský soubor referenčních údajů, pokud jde o úplnost, konzistenci, soudržnost, sémantiku, topologii a metadata. EU-DEM – modernizace souboru údajů EU-DEM zachová její charakteristiky jakožto evropského souboru referenčních údajů. Výsledkem této modernizace bude plná jednotnost a soudržnost s databází EU-Hydro tak, aby bylo možné provádět prostorová modelování různých typů využívající oba soubory údajů jednotným způsobem, např. modelování odtoku. Rozsah modernizace souboru údajů EU-DEM bude formován na základě zpětné vazby uživatelů (nashromážděné EEA jak ve vztahu ke konkrétním případům použití, tak prostřednictvím technických workshopů, dotazů atd.) a na základě konzultací se zeměmi. Dále se provádí nezávislé statistické ověřování souboru údajů EU-DEM, v jehož případě se výsledky očekávají do konce června roku 2014. Z tohoto důvodu bude popis úkolů, které bude plnit poskytovatel služeb v oblasti modernizace souboru údajů EU-DEM, přiblížen v dílčích smlouvách.

Deadline k odevzdání nabídek 15/7.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Get updates

From art exploration to the latest archeological findings, all here in our weekly newsletter.

Subscribe